Jeg er adfærdsspion

Dit barn gør hvad du gør

Dit barn gør hvad du gør

…eller sommerfugl på væggen, som pædagogerne foretrækker at kalde det.

De synes, at det er for ulækkert med flue på væggen, når nu det handler om hygiejne.

Det sidste halve år har jeg besøgt 15 børnehaver og observeret adfærd og omgivelser.

Jeg har udført det der hedder infektionshygiejnisk audit.

 

Vidste du at…
• At danske børn i gennemsnit er syge i op til 15 dage om året?
• At infektionssygdomme er den hyppigste årsag til at børn er syge?
• At hvert andet barn i børnehaven springer håndvasken over efter toiletbesøg?
• At hvert andet barn ikke ved, hvorfor det er smart at vaske hænder?
• At et dansk projekt med fokuseret håndhygiejneindsats i daginstitutioner har vist et fald i sygeligheden blandt børnene på 34 procent?
• At familien kan få flere raske dage om året blot ved at huske håndvasken?

Tre typiske scenarier – kan du genkende dem( fra dig selv)?

Jeg har travlt…
En dreng med røde kinder drøner forbi mig ud på det fælles toilet. Han danser en ”ned-med-bukserne-i – en – fart-dans” mens han råber ” Jeg skal altså være dragen, så kan Albert være lillebror”. Brættet klappes op, og han tisser. Strømpesokken vipper utålmodigt op og ned. Bukserne vrikkes op igen, han slås med bukseknappen og løber så ind på stuen til gruppen af drenge.

Kø ved håndvasken
Det er før samling. Alle får at vide, at de skal rydde op og vaske hænder. Beskeden bliver fulgt af højlydte protester og spredt anarkistisk adfærd. Pædagogerne må gentage budskabet: ” Vi skal ind til samling – kom nu – det er Peters fødselsdag”. Der dannes kø ved håndvasken. Pigerne står i række og konverserer hinanden. Bertram 4 år kommer ind. Han danner sig et hurtigt overblik. Der er ingen pædagoger. Bertram hopper køen over, stikker en hånd ind i den nærmest vandstråle og går direkte til papirservietterne. Klapper lidt med begge hænder på en serviet og smider den i papirkurven, og skynder sig ind for at få en god plads.
Automatik
En knyttet næve tvinger med besvær en klat skumsæbe ud af automaten. Den hvide skumbold lander overraskende sikkert på håndfladen af den anden hånd. Det er tydeligt svært at koordinere de to bevægelser. Langsomt føres den flade hånd med sæbe hen mod armaturet, der er i hovedhøjde og ret stort, når man kun er 3 år.

Bevægelsessensoren får vandet til at fosse. I slowmotion føres hånden ind under vandstrålen, og den hvide skumbold forsvinder med vandet ned i afløbet.
Pigen vender sig og trækker en serviet ud fra bunden af stakken. Hun tørrer minutiøst begge hænder. Hun tager en til serviet… og en til, mens jeg gætter på, hvilken spændende indre film, der kører bag de lettere drømmende øjne. 7 papirservietter tæller jeg, inden hun pludselig ser op og gadedrengehopper ud af toilettet.

Når du nu ved, at børn gør det vi gør og ikke det vi siger…
Min Farmor sagde altid: ” Har I husket hænderne” inden vi satte os til bordet. Jeg har aldrig hørt mine forældre sige det( eller tør jeg skrive” set dem gøre det”)

Håndhygiejneanbefalinger er simple og kan langt hen ad vejen sikre os det gode liv uden tilfældige infektioner. Infektioner der ellers fører til diarré, influenza og i værste fald livstruende sygdom med resistente bakterier.

Alligevel følger kun 50 % af den voksne befolkning anbefalingerne. Og hermed får den yngre generation ikke længere den almene husmorviden om basal håndhygiejne ind med modermælken.

 
Hank op i håndsæben
Hvis vi gerne vil sikre os billetten til det gode liv uden sygdom og tidlig død, så må vi selv hanke op i håndsæben og indføre de gode vaner.

Det tager som bekendt 90 dage at etablere en ny og så hjælper det at inddrage ungerne, som de seje hygiejneambassadører de er:

I biografen ved tag-selv-slikket

” Altså Farfar – du kan godt se, at det er super ulækkert, når du ikke vasker hænder og så vil smage på det hele”

 

 

 

 

Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn

Kommenter indlægget

You must be logged in to post a comment.